MuMu Organic: Ηθική μόδα με οικολογικές και πολιτιστικές ανησυχίες

3 λεπτά διάβασμα

Με τον όρο «Sustainable fashion» ή «eco fashion»  εννοούμε την τάση και τη φιλοσοφία της μόδας που προωθεί υπεύθυνες παραγωγικές διαδικασίες υποστηρίζοντας τη δημιουργία μόδας που σέβεται το περιβάλλον.

Πώς σου φαίνεται που σχεδιαστές μόδας έχουν τις ηθικές και πολιτιστικές τους ανησυχίες;

Η Athena Bentila (Αθηνά Μπεντίλα) είναι η δημιουργός του brand MuMu Organic και προσπαθεί να αφυπνίσει τους καταναλωτές. Απευθύνεται σε όσους έχουν αναπτύξει μια οικολογική συνείδηση ενώ προτρέπει τους υπόλοιπους να σκεφτούν τις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί η βιομηχανία της μόδας στο περιβάλλον. Μια «ηθική εταιρία», ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο που μετατρέπει την επιλογή μόδας σε ηθική και συνειδητή μας υπόθεση.

brand MuMu Organic

Πότε και πως ξεκινήσατε το brand MuMu organic; Τι σας οδήγησε στο να ασχοληθείτε με την eco-fashion ειδικά;

Το brand MuMu organic γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 2009. Η ιδέα ήταν η δημιουργία ενός προϊόντος διαφορετικού και πρωτοπόρου για την Ελλάδα.

Ποιες πρώτες ύλες προτιμάτε να χρησιμοποιείται και γιατί;

Χρησιμοποιώ μόνο οικολογικά, βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον υφάσματα. Σκοπός ήταν η δημιουργία ενός προϊόντος που θα διαφοροποιείται από τα άλλα, θα έχει χαρακτήρα «ηθικό» και θα μπορεί να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές για τα οφέλη των οικολογικών υφασμάτων.

MuMu Organic

Η eco-fashion τα τελευταία 5 χρόνια έχει γίνει πιο γνωστή. Τι συνέβαλε σε αυτήν την εξέλιξη;

Στο εξωτερικό η οικολογική μόδα είναι ευρέως διαδεδομένη εδώ και πολλές δεκαετίες. Στην Ελλάδα αυτό συνέβη τα τελευταία χρόνια και σε αυτό έχει συμβάλλει η ενημέρωση των καταναλωτών για θέματα περιβαλλοντικά αλλά και ηθικά που σχετίζονται με την λεγόμενη Fast fashion και τα μειονεκτήματά της για τους ανθρώπους οι οποίοι την παράγουν. Ταυτόχρονα, γίνονται τα τελευταία χρόνια και διάφορα fashion events με σκοπό την προώθηση της οικολογικής μόδας, όπως το Do It Eco fashion event, που έλαβε χώρα πριν 3 χρόνια και στο οποίο συμμετείχα και εγώ.

MuMu Organic

Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερη «εκπαίδευση» για να στραφεί πρώτα σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, και στη συνέχεια να διαθέσει περισσότερα χρήματα για να αγοράσει ένα προϊόν που δεν έχει υποστεί καταστροφικές για το περιβάλλον επεξεργασίες. Τι σας ενεργοποιεί και τι σας αποτρέπει στο eco-fashion επιχειρηματικό σας εγχείρημα;

Αυτό που με ενεργοποιεί στο να συνεχίσω να ασχολούμαι με την eco-fashion είναι πρώτον τα οφέλη της οικολογικής μόδας για το περιβάλλον, για τον άνθρωπο και για το ίδιο το σώμα μας και δεύτερον το γεγονός ότι όσοι εργάζονται σε αυτή χαίρουν όλων των δικαιωμάτων που έχει κάθε εργαζόμενος.

Αντίθετα, αυτό που πολλές φορές με αποτρέπει και με κάνει να σκέφτομαι διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης είναι η άγνοια των καταναλωτών σχετικά με τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και η προσήλωσή τους στα φθηνά προϊόντα μαζικής παραγωγής.

ΠΕΡΙ «ΗΘΙΚΗΣ» ΜΟΔΑΣ

Αντί οι εταιρίες που ασχολούνται με την πράσινη επιχειρηματικότητα να έχουν, επιπλέον, οφέλη από το κράτος και να αυξάνονται, αποτελούν την μειονότητα. Γιατί να ασχοληθεί κάποιος με την πράσινη επιχειρηματικότητα;

Σίγουρα ο βασικός λόγος που ασχολείται κάποιος με την πράσινη επιχειρηματικότητα είναι η προσωπική του ηθική φιλοσοφία αλλά και το γεγονός ότι αποτελεί το μέλλον των επιχειρήσεων. Τα πάντα στο μέλλον θα λειτουργούν με βάση την προστασία του περιβάλλοντος και πως θα μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον ίδιο μας τον εαυτό και την ζωή μας.

MuMu Organic: Περί ηθικής μόδας

Οι καταναλωτές ισχυρίζονται πως τα eco-fashion brands είναι πιο ακριβά. Τι έχετε να πείτε πάνω σε αυτό;

Η αλήθεια είναι ότι τα eco-fashion brands είναι πιο ακριβά αλλά αυτό συμβαίνει γιατί είναι ποιοτικά και έχουν μακρά διάρκεια ενώ αντίθετα τα συμβατικά και φθηνά ρούχα έχουν ημερομηνία λήξης, κάτι που στο τέλος τα κάνει στην πραγματικότητα πιο ακριβά.

 

Ποια προβλήματα αντιμετωπίσατε που σχετίζονται με την ιδιαιτερότητα της επιχείρησης σας ως eco-friendly;

Πολλές φορές οι καταναλωτές τα αποφεύγουν επειδή είναι οικολογικά χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Αλλά το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι οι πρώτες ύλες δεν υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά μόνο στο εξωτερικό, γεγονός που ανεβάζει και το κόστος.

www.mumu-organic.com

Kάνε εγγραφή στο Newsletter και θα λαμβάνεις μήνυμα 1-2 φορές το μήνα!

 

Διάβασε ιστορίες δημιουργικών γυναικών, εμπνεύσου και βρες το δικό σου κίνητρο να ακολουθήσεις το όνειρο σου και να πετύχεις! Κοινό στοιχείο όλων των γυναικών που έχουν προβληθεί είναι το πάθος τους, η αποφασιστικότητα τους και η δέσμευση τους να μετατρέψουν την ιδέα τους σε βιώσιμη επιχείρηση. From dreaming to doing, εύχομαι αυτό το blog να σε εμπνεύσει και κυρίως να σου πυροδοτήσει την σπίθα που χρειάζεσαι για να καταφέρεις απίστευτα πράγματα!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Please follow and like us: