Ο δεκάλογος του σωστού συνεργάτη

Το 2017 κάνε την επιλογή συνεργατών μια εύκολη διαδικασία!

Καμία επιχείρηση από μόνη της δεν αρκεί.

Συχνά, αν όχι τις περισσότερες φορές, αναζητούμε τα χαρακτηριστικά ενός καλού υπαλλήλου, ενός καλού πωλητή, ενός καλού φωτογράφου, ενός καλού μέντορα και δεν βάζουμε τον εαυτό μας στην θέση του άλλου.

Ποια είναι τα «ποιοτικά χαρακτηριστικά» που θα πρέπει να έχεις, εσύ αυτή τη φορά, ώστε να δημιουργείς γερές και μακροχρόνιες συνεργασίες;

Άσε τις ηγετικές προδιαγραφές και την ανταγωνιστικότητα στο πλάι. Σου μιλάω για «ποιοτικά χαρακτηριστικά» που σημαίνει πως το image σου θα τσαλακωθεί και δεν μετράει καθόλου το πόσο ολοκληρωμένη προσωπικότητα, καλοβαλμένη, πειστική είσαι!

Τι είναι η ποιότητα;

Θέλεις να λες ότι έχεις ποιότητα στη ζωή σου χωρίς να σε νοιάζει τι συνεργάτιδα είσαι; Πότε ήταν η τελευταία φόρα που αδίκησες κάποιον και κοιμήθηκες καλά το βράδυ; (αν κοιμήθηκες καλά μην συνεχίζεις το διάβασμα, βρες άλλο άρθρο).

Ποιότητα σημαίνει να ταιριάζουν αυτά που λες με αυτά που κάνεις.

Ποιότητα είναι κάτι καλύτερο από αυτό που εφαρμόζουν οι ανταγωνιστές σου.

Ποια είναι τα 10 πιο σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να έχεις σαν σωστός συνεργάτης;

Νο #1 Να είσαι σαφής για τα θέλω σου και συνεπείς στις συμφωνίες σου

Ξέρω πολλούς που αν τους ρωτήσεις θα σου πουν πως εφαρμόζουν πάντα τις συμφωνίες τους και μπορεί και να το πιστεύουν. Δεν σου μιλάω για προσυμφωνημένα και υπογεγραμμένα συμβόλαια, συμφωνίες που όσο και να το κάνουμε μπορούν να σε τρέξουν κάπου, κάποτε και νομικά. Σου μιλάω για το ήθος που έχεις (ή δεν έχεις, εσύ αποφασίζεις) να τηρείς τα συμφωνημένα. Αν είσαι το αφεντικό, μην το ξεχνάς. Ο επόμενος δυνητικός συνεργάτης θα ρωτήσει για σένα και τι καλύτερο να πουν τα καλύτερα πριν ξεκινήσεις το νέο project.

Νο #2 Αναγνώρισε τα καλά στοιχεία στους άλλους

Έχεις μάθει να διεκδικείς και να είσαι αυστηρή για να διατηρήσεις τις ισορροπίες και να μην πάρει το μυαλό κανενός αέρα στην επιχείρηση. Η αναγνώριση καλών χαρακτηριστικών σε έναν πιθανό συνεργάτη σε κάνει να εκτιμάς την αρχή της συνεργασίας και να θέτεις υγιής και γερές βάσεις από την αρχή. Μην το υποτιμάς, τέτοιες εποχές οι καλές συνεργασίες είναι ευλογία.

 

Νο #3 Να σέβεσαι το πρόγραμμα και το χρόνο των άλλων

Να ανταποκρίνεσαι σε τηλέφωνα, emails και να φτάνεις στα ραντεβού σου στην ώρα σου χωρίς να χρειάζεται να εξηγήσεις γιατί δεν απάντησες ή γιατί άργησες. Αν νιώθεις πως κάτι λάθος κάνεις στην ιεραρχία των προτεραιοτήτων σου ή δεν το’ χεις  με online calendar σκέψου ποιος είναι κατάλληλος να σε βοηθήσει.

Νο #4 Πλήρωνε στην ώρα σου

Δεν πληρώνεις στην ώρα σου τα τιμολόγια και οι συνεργάτες σε παίρνουν και σε ξανά παίρνουν διαρκώς τηλέφωνο, ενώ δεν σε βρίσκουν;  Γιάκ!

Νο #5 Πρόσφερε ένα γεύμα

Τους καλούς συνεργάτες τους προσέχουμε σαν τα μάτια μας. Αν ο συνεργάτης είναι καλός τι καλύτερο από το να μοιραστείς κάποιες στιγμές εκτός γραφείου μαζί του να χαλαρώσετε και να κάνετε την επαγγελματική σχέση πιο ζεστή.

Νο #6 Ευχαρίστησε τον με έναν ωραίο τρόπο

Μιλάω για κάτι παραπάνω από ένα «Ευχαριστώ» στο τηλέφωνο ή απάντηση σε mail. Δείξε σε έναν καλό συνεργάτη πόσο εκτιμάς την επαγγελματική σας σχέση και θυμήσου τον για παράδειγμα στην επέτειο του ή στείλε του ένα ωραίο κρασί στις γιορτές.

Νο #7 Σύστησε του άλλους καλούς επαγγελματίες

Είναι καλό και ανταποδοτικό να μοιράζεσαι στη ζωή σου. Ένας καλός φωτογράφος ή ένας καλός λογιστής μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμος και να ξελασπώσει τον συνεργάτη σου που δεν είχε την τύχη σου εξαρχής.

Νο #8 Μην αφήνεις παραμέτρους να εννοούνται

Όσο γνωρίζεσαι με τον άλλον καλύτερα δεν σημαίνει πως είναι μέσα στο μυαλό σου ή θα βάλει το χέρι στην τσέπη, πριν καν το ζητήσεις. Αν έχεις στο μυαλό σου, για παράδειγμα, πως το ποσοστό στη συμφωνία σας θα πρέπει να αλλάξει καλύτερα να πεις και να προσδιορίσεις μια χρονική στιγμή παρά να το υπονοείς και να το εκφράζεις με μισό-λογά.

 

Νο #9 Η εμπιστοσύνη κερδίζεται

Οι καλές σχέσεις δοκιμάζονται και επιβιώνουν μέσα στο χρόνο σε όλους τους τομείς. Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που χτίζεται και κερδίζεται βαθμιαία.

Νο #10 Μην εκπίπτεις τις αρχές σου

Ο άνθρωπος που έχει κάποιες αξίες είναι καλό να ζει με αυτές και να τις θυμάται και στον επαγγελματικό στίβο. Μην εκθέτεις άλλους και μην κουτσομπολεύεις. Απαράμιλλη αρχή να κοιτάς την δική σου βελτίωση και εξέλιξη μέσα από τη δουλειά. Τι κάνει ο άλλος δεν έχεις το χρόνο να ασχοληθείς!

photos

Νιώσε την Ευεξία στην Επιχείρηση σου

 

Περισσότερα Άρθρα με ένα κλικ

Kάνε εγγραφή στο Newsletter για να μαθαίνεις πρώτη όλα τα νέα!

 

Διάβασε ιστορίες δημιουργικών γυναικών, εμπνεύσου και βρες το δικό σου κίνητρο να ακολουθήσεις το όνειρο σου και να πετύχεις! Κοινό στοιχείο όλων των γυναικών που έχουν προβληθεί είναι το πάθος τους, η αποφασιστικότητα τους και η δέσμευση τους να μετατρέψουν την ιδέα τους σε βιώσιμη επιχείρηση. From dreaming to doing, εύχομαι αυτό το blog να σε εμπνεύσει και κυρίως να σου πυροδοτήσει την σπίθα που χρειάζεσαι για να καταφέρεις απίστευτα πράγματα!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Please follow and like us: